עבודות חקר במדעים פירושן מחקר אקדמי שקשור לשיטת מחקר שמבוססת על תצפיות, ניסויים והסקת מסקנות המבוססות על הוכחות אמפיריות.
מה זה מדעים?
מדעים זה בעצם תחום תוכן, ומתרחב לתחומים רחבים, למשל: מדעי המדינה, מדעי הרוח. באופן כללי, המילה מדעים מקושרת עם המילה מדע. פירוש המילה מדע היא מכלול לוגי, עקבי של ידע שנוצר כתוצאה ממסקנות, ושניתן לבחון אותו לפי הנחות יסוד ופילוסופיות, שעליהן נשען המדע.
פירוש נוסף, ופשוט יותר, למילה מדע הוא ידיעה, דעת וחוכמה. ניתן לומר שמקורו מן המילה "לדעת", שכן מדע הוא אוצר של ידע. מן הסתם, שהמדע הוא גם כלי שיוצר ידע חדש, שמתקבל על ידי קהילות מדעיות ואקדמיות ומוכר כך.
ניתן לחלק את המדע לשניים: הסוג הראשון הנו מדע יישומי, שבתגליות שנעשו בו ניתן להשתמש באופן מידי, והוא משמש לפיתוח הטכנולוגיה ולקדמה האנושית. הסוג השני הוא מדע בסיסי, שכל מטרתו הינה לגלות לכולנו כיצד העולם פועל ולסייע יותר למדענים להבין את מה שקורה בעולם מבחינה מדעית. רוב התגליות של המדע הבסיסי אינן מידיות מבחינת התועלת שלהם לאנושות, אך לא ניתן להפחית כלל מחשיבותן בטווח הארוך, ויש להם תכלית חיונית למין האנושי.
הכוונה שהתגליות המדעיות לא נשארות בחלל ריק, אלא מפורסמות לקהל הרחב, לטובת מציאת פתרונות ממשיים ופרקטיים לטובת המין האנושי.
מיהו מדען?
כפי שדובר קודם על אמפיריות, הרי שההוכחות האמפיריות יוצרות ידע אמפירי, שהושג באמצעות המחקר המדעי, שיכול להיות פיזיקה, כימיה וביולוגיה למשל, ושאותו השיג העוסק במדע, שנקרא מדען.
מדען הוא אדם שעוסק במחקר המכוון להרחבת ידע. דוגמאות למדענים מפורסמים: אלברט איינשטיין, אייזיק ניוטון, צ'ארלס דארווין, גלילאו גלילאי וסטיבן הוקינג. המשותף לכל אלו הוא עובדת היותם פורצי דרך וממציאים חשובים, שהשפיעו על תפיסת העולם.
עבודות חקר במדעים
אם גם אתם סטודנטים שלומדים מדעים ורוצים לדעת כל מה שצריך לדעת על אודות עבודות חקר במדעים, המאמר הזה הוא בדיוק מה שאתם צריכים. במאמר זה נסקור כיצד נראות עבודות חקר במדעים, וכיצד יש לשלב אותם בשפה אקדמית נאותה ומדויקת.
קודם כל, יש לדעת כיצד כותבים עבודות אקדמיות. בצד הטכני, יש להקפיד על פונט קובע (דויד בגודל 12), רווח וחצי שורות (1.5) וכתיבה בפסקאות. יש להשתמש בשפה תקנית, נקייה, רהוטה. הכתיבה צריכה להיות עניינית, וחפה משגיאות כתיב וגם שגיאות תחביריות. לעתים קרובות מאוד, יש להגדיל את הכתב ל-16 או ל-18 בשביל ליצור כותרות שונות. רצוי להתחיל מכותרת ראשית ובולטת, בכל עבודה שתכתבו.
עבודות חקר במדעים, כמו בכל עבודות הגמר האקדמיות, יהיו עבודות סמינריון. אלו עבודות רבות חשיבות (וגם רבות הוד, בשל יוקרתן האינטלקטואלית), שיש להן משקל משמעותי עד מאוד על הציון הסופי.
עבודה כזו תהיה בנויה תמיד כך:
- שער ותוכן עניינים
- תקציר ומבוא
- סקירת ספרות – כללית ומורחבת )זה נחשב ללב העבודה)
- מערך מחקר (הכיוון של המחקר שלכם, שמשפיע על העבודה כולה)
- ממצאים
- דיון, סיכום ומסקנות
- רשימה ביבליוגרפית ואם יש צורך- נספחים שיכולים לכלול תרשימים, תמונות, מפות וכו'.
אורך העבודות יהיה 20 עמודים ואף יותר.
לרוב, הן תוגשנה בסוף השנה או בסוף הסמסטר, ועל כן יש להשקיע בהן את מלוא מרצכם.
יש לבחור נושא מדעים שיש לכם זיקה אליו, ושתוכלו למצוא עליו מקורות אקדמיים תומכים. זכרו: מקצוע המדעים הוא רב תחומי, ולכן יש להיות מאוד ממוקדים בבחירת הנושא.
למידע נוסף בנושא עבודות חקר במדעים, אתם מוזמנים ליצור קשר ונשמח לסייע לכם תמיד.