לטובת כתיבת המחקר, יהיה עליכם לאמץ וליישם שיטת מחקר. אחת משיטות המחקר המזוהות ביותר עם המחקר האיכותני היא ראיונות עומק. באמצעות ראיון אישי-פרונטלי – אחד על אחד, תוכלו לאסוף נתונים שיקדמו אתכם במחקרכם ויאפשרו לכם להשיב על שאלת המחקר גדולה. ראיון המתנדבים דורש במיומנות, כאשר ככל שתיערכו טוב יותר לריאיון, כך תוכלו להפיק ממנו יותר. אנו שמחים לשתף אתכם במספר טיפים מעולים שיסייעו לכם במעמד המחקר, ובהמשך – עם כתיבת סמינריון איכותני.
1.אל "תאכילו" את המרואיין בתשובות שתרצו לקבל
ישנה חשיבות אדירה לניסוח השאלות שאתם צפויים להפנות אל המרואיינים שלכם. בגדול, ההמלצה היא להימנע משאלות שהתשובות האפשריות היחידות להן הן "כן" או "לא". מדוע? משום שניסוחים שכאלו מגבילים את הנשאל וגם יוצרים "תקיעות" בשיח. לפניכם, דוגמא לניסוח טוב ודוגמא לניסוח שאינו מומלץ:
- "אתה אוהב לבלות בחופשת הקיץ בים?" – זהו ניסוח פחות מומלץ, שכן התשובה היחידה שתקבלו היא חיובית או שלילית. ("כן, אני אוהב ללכת לים").
- "תוכל לתאר לי בילוי שזכור לך בים מחופשת הקיץ?" – זהו ניסוח טוב יותר, שכן הוא מעניק למרואיין הזדמנות להביא לידי ביטוי תחושות, רגעים וחוויות סובייקטיביות.
- במחקר הנעשה לטובת כתיבת סמינריון איכותני, ככל שהמרואיין מדבר, מתאר ומשתף יותר – כך יותר טוב.
2.אל תשפטו או תבקרו נבדקים על רגשותיהם/דעותיהם
ככל שתתקדמו בראיונות עם המתנדבים, כך תיחשפו למגוון דעות ותפישות. באופן טבעי, תפגשו באנשים שקרובים יותר לעולמכם, אך גם כאלו שרחוקים ממנו. חשוב שתזכרו: כחוקרים, אתם מוכרחים להיות ניטרליים. הניטרליות שלכם צריכה לבוא לידי ביטוי בשני אופנים:
- אין לבקר או לשפוט מתנדב על דעותיו ("באמת? זה מה שאתה מרגיש?" אתה מודע לכך שדעות שכמו שלך הובילו לאירועים קשים מאד?")
- תגובתכם לתשובותיו של המרואיין צריכות להיות "שקטות" ונטולות כל "תוספות מילוליות" המגיעות מעולמכם הפנימי.
- הדבר היחיד שנדרש מכם: להקשיב.
3.הדבר החשוב ביותר כמראיינים-חוקרים: הקשבה
דעו כבר עכשיו: הריאיון צפוי להיות יותר מונולוג מאשר דיאלוג. עליכם לטפח מודעות להקשבה מלאה, המבוססת על מינימום התערבות (במקרים מסוימים, תידרשו לכוון ולדייק את המתנדב). מהרגע בו אתם מפנים את השאלה למתנדב, עליכם לאפשר לו לדבר את האסוציאציות והרגשות שלו עם מינימום הפרעות. ככל שתקשיבו יותר, כך המתנדב ידבר יותר, יופרע פחות ותוכלו לקבל מידע/נתונים בעלי ערך למחקר.
טיפים נוספים שיסייעו לכם עם מחקר ראיונות העומק וכתיבת סמינריון איכותני:
- ציינו בפני המרואיינים מהי מטרת המחקר ומהו ערכו. כך, רמת המוטיבציה שלהם להתראיין ולתרום למחקר תהיה גבוהה יותר
- מומלץ להקליט את הראיונות מאשר להקליד את דבריו של המרואיין
- מאחר וראיונות דורשים בזמן (המון זמן), הגבילו כל ראיון ל-X זמן מראש
נשמח לשתף אתכם בטיפים נוספים ולסייע לכם אקדמית עם כתיבת סמינריון איכותני. לפרטים נוספים, התקשרו – 050-833-5603