התקופה הסטודנטיאלית מגלמת בתוכה המון אתגרים. עם זאת, אולי ה-אתגר שסטודנטים רבים חוששים להתמודד מולו הוא הכתיבה האקדמית. ישנם כללי כתיבה אקדמית שעליכם להיצמד אליהם במעמד כתיבת תרגילים, עבודות אקדמיות המוגשות בסיום קורס, בעבודות פרו"ס וכמובן – בעבודות הסמינריוניות.
דרך נחמדה להמחיש עד כמה חשוב להכיר כללי כתיבה אקדמית היא עם הדוגמא הבאה: נניח ואתם רוצים להיות נגני פסנתר. בכדי לנגן, עליכם להכיר את "שפת הנגינה". מבלי שתלמדו נגינה, הרי שאין כל תכלית לרכישת פסנתר משום שלא תוכלו לנגן עליו יצירות. כך בדיוק עם עבודת המחקר שלכם: לפני שאתם ניגשים לכתוב אותה, עליכם ללמוד את כלליה וחוקיה של הכתיבה האקדמית.
ללמוד כללי כתיבה אקדמית זה ללמוד שפה חדשה?
לא, אינכם צריכים ללמוד שפה חדשה, אלא שעליכם ללמוד כללים מסוימים. בכתיבה אקדמית אין אפור, אלא רק שחור ולבן. בראש ובראשונה, מצופה מכם להיצמד לסטנדרט ניסוח גבוה, המכבד את מוסד הלימודים להשכלה גבוהה בו אתם לומדים, את האקדמיה באופן כללי ואת המחקר שאתם מבצעים. כללי כתיבה אקדמית כוללים בין היתר התייחסות לדברים הבאים:
- עליכם להיצמד למבנה העבודה כפי שיוגדר לכם (שער, תוכן עניינים, מבוא וכן הלאה)
- "קולו" של הדובר בעבודה – נייטרלי-אינפורמטיבי
- נדרשת חלוקה לפרקים ופסקאות בגוף העבודה (ולא כתיבה של חיבור ארוך)
- מתן קרדיט להוגים/כתבי עת/מחקרים שאתם מצטטים
היכן לומדים את כללי הכתיבה האקדמית?
נתחיל ונרגיע כי מדובר על מיומנות נרכשת ונלמדת. בנוסף, לא מצופה מכם להגיע לאקדמיה עם ידע בכתיבה אקדמית. למעשה, פתוחות בפניכם שלל אפשרויות ללמידת כללי הכתיבה:
- קורס חובה בשנה א' – ישנם מוסדות להשכלה גבוהה המחייבים את הסטודנטים להירשם לקורס חובה בנושא כתיבה אקדמית. מדובר לרוב על קורס הנלמד לאורך סימסטר אחד בלבד, שרצוי מאד ללמוד בסימסטר א', לפני תקופת המבחנים הראשונה. בקורס תלמדו את חוקי הכתיבה הרלוונטיים לפקולטה בה אתם לומדים (לדוגמא: מדעי הרוח).
- קורס של אגודת הסטודנטים – אפשרות נוספת הפתוחה בפניכם היא הרשמה לקורס שיפור מיומנויות הלמידה. אגודות הסטודנטים במוסדות השונים, מציעות שלל קורסים מעשירים בתשלום מסובסד לקהל הסטודנטים. לרוב, הקורס יועבר ע"י סטודנט הלומד בשנה ב' או ג', אך לעתים ע"י איש מקצוע מהתחום.
- תרגול כתיבה אקדמית בקורסים – ישנם קורסים שבהגדרתם אינם קורסים לכתיבה אקדמית, אך המרצים בהם בכל זאת בוחרים להתייחס לנושא. כך לדוגמא, עם תרגלי כיתה/ בית שהסטודנטים זוכים לתרגל באמצעותם את כללי הכתיבה ולקבל משוב על ביצועיהם.
- מדריך כתיבה אקדמית – ניתן ללמוד על כללי כתיבה אקדמית גם ממסך כתוב. באתר הבית של כל מוסד לימודים, תוכלו למצוא מסמך אינפורמטיבי בנושא כתיבה אקדמית. מדובר על מעין מדריך ובו התייחסות לסוגי העבודות השונים, המבנה של כל עבודה, איך מצטטים (בגוף העבודה, בהערות שוליים ובביבליוגרפיה) וכן הלאה.