הבשורה המשמחת: הסיכום מבשר על סיום כתיבת המחקר שלכם! והבשורה השנייה? כתיבת סיכום לעבודה אקדמית עלולה להיות טריקית. אז שניה לפני שאתם מסכמים, מדפיסים ומגישים, לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם לכתוב סיכום מצוין לעבודה מעולה!
האתגר: להפוך את "הסרט" ל"טריילר"
עבודות אקדמיות נפרסות על פני 20-30 עמודים מודפסים לערך. וכמה מהם יהיה עליכם להקדיש לפרק הסיכום? בין עמוד לשלושה עמודים. בעוד העבודה שלכם היא סרט באורך מלא, פרק הסיכום הוא הטריילר (עם ספויילרים כמובן!). זהו האתגר העיקרי הצפוי לכם: לתמצת את הרעיונות המרכזיים שהצגתם בעבודה האקדמית.
את האינדיקציה הטובה ביותר לסיכום מוצלח, תקבלו עם מענה אובייקטיבי על השאלה הבאה: האם אדם שלא קרא את העבודה, יצליח להבין את "השורה התחתונה" עם קריאת פרק הסיכום בלבד? כל עוד התשובה שלכם תהיה חיובית, הרי שכתבתם סיכום מוצלח.
הובילו את הקורא במסע – מנקודת ההתחלה לסיום
סיכום לעבודה אקדמית כשמו כן הוא – מסכם את המחקר שלכם. על הנייר, מדובר על הפרק הפשוט ביותר, שכן כל הנדרש מכם הוא לחבר את הקצוות השונים. עם זאת, כאן טמון האתגר. סטודנטים רבים מתקשים לסכם את שאלת מחקר שלהם, בין היתר מאחר וישנה מגבלה בכל הקשור להיקף הנדרש. לפניכם, טכניקה מצוינת לכתוב סיכום:
- קראו בנפרד ובתשומת לב את כל הפרקי העבודה
- כתבו לכם בשורה אחת בלבד מהי הנקודה המרכזית בכל פרק
- צרו שלד לסיכום שלכם באמצעות חיבור כל החלקים
דברים נוספים שיסייעו לכם לכתוב פרק סיכום מצוין:
- אל תתחילו את הסיכום בשורה התחתונה, אלא הובילו את הקורא במסע כרונולוגי
- הבחינו בין עיקר לטפל, ושלבו בסיכום אך ורק עובדות/ציטוטים בעלי משקל וערך לפרק זה
- נסחו את עצמכם מחדש ב"שפת סיכום", והימנעו מהעתק-הדבק על טיעונים
- יש להשאיר את פרק המבוא מחוץ לפרק הסיכום (הוא מיותר בשלב זה)
נימה אישית וביקורת – הכרחיות בפרק סיכום לעבודה אקדמית
בכל פרקי העבודה מצופה מכם לשמור על טון אובייקטיבי. כחוקרים, אין מקום לדעותיכם האישיות, מלבד בפרק הסיכום. בפרק זה, המרצה מצפה לקבל זווית נוספת על המחקר – מכם! מובן כי אינכם צריכים לצאת במניפסטים ארוכים, אך ישנה ציפייה מכם, כחוקרים, לשתף את נקודת המבט שלכם על תהליך המחקר והממצאים שלכם. "לדעתי", "לטעמי האישי", "לתפישתי", "אני רואה זאת כך…" – כל אלו מבורכים בפרק הסיכום!
"האם כדאי לבצע עריכה והגהה לפרק הסיכום?"
מאחר ובשלב הסיכום ישנו מקום לנימה אישית, אנו נשאלים לעתים האם גם פרק זה צריך לעבור עריכה לשונית והגהה ("אני כותב את הדעה האישית שלי על המחקר, יש צורך לערוך אותה? אני רוצה שזה יהיה כמה שיותר אותנטי"). התשובה היא כמובן שכן – העריכה וההגהה רלוונטיות לכל פרק בעבודתכם.
רק דמיינו לעצמכם סיטואציה בה פרק הסיכום שלכם סובל מפספוסי הקלדה, פסיקים שאינם משולבים במקום הנכון במשפט וטעויות בעברית. הרושם שנוצר על המרצה לאורך כל העבודה ("כתיבה אקדמית משובחת!"), עלול להתערער. אל תמעיטו בכתיבה, בעריכה וההגהה של פרק סיכום לעבודה אקדמית!
זקוקים למידע נוסף? השאירו פרטים או קראו עבודה אקדמית לדוגמא במאגר החדש שלנו.
הישארו מעודכנים! עקבו אחרינו בעמוד הפייסבוק.