רגע לפני שאנחנו מעמיקים בנושא מטרת מחקר, נסו לחשוב על הסיטואציה היום יומית הבאה: אתם יוצאים מדירתכם, מזמינים את המעלית ונכנסים אליה. ברור כי טרם היציאה מהבית, הגדרתם לעצמכם מטרה (אפילו שתי מטרות): המטרה הראשונה היא להגיע לקומה מסוימת (לדוגמא: קומת הקרקע) ואילו המטרה שנייה היא לעשות את מה שאתם צריכים (לדוגמא: להוריד זבל, לבדוק דואר, לנסוע למקום העבודה).
כסטודנטים-חוקרים, חשוב שתדעו כי גם למחקר שלכם חייבת להיות מטרה ברורה: מה אתם רוצים לחקור, מדוע אתם רוצים לחקור ומהי שאיפתכם המרכזית? אנו נשמח להעניק לכם ייעוץ אקדמי – חלקי או מלא, בהתאמה מלאה לדרישותיכם, לרבות סיוע בגיבוש מטרת מחקר. לפרטים נוספים, אתם מזומנים לפנות אלינו – 050-8335603
הצגת מטרת המחקר – מתי עליכם להציג אותה?
מטרת מחקר יש להציג פעמיים בגיבוש עבודה סמינריונית ובכלל: בפעם הראשונה בהצעת המחקר שאתם מגישים למרצה, ובפעם השנייה בפרק המבוא שבעבודת המחקר. כעת, נרחיב על תכלית מטרת מחקר בכל אחד מהשלבים:
הצגת מטרת המחקר בהצעת המחקר – כידוע, המחקר שלכם מותנה באישורו של המרצה. לאחר עיון מעמיק בהצעת המחקר שלכם, יקבע המרצה אם הכיוון הכללי מאושר או לא. ציון המטרה חיוני מאד, משום שלעתים בשלב זה אין לכם שאלת מחקר מגובשת. מסיבה זו, ראוי שתציינו מהי המטרה הכללית של המחקר – לאן אתם שואפים במחקרכם. הצגת מטרת המחקר מאפשרת למרצה שני דברים: הדבר הראשון הוא להבין את המוטיבציה שלכם ("מה הסטודנט שלי רוצה לחקור?"), ואילו הדבר השני הוא לסייע לכם בניסוח שאלת מחקר.
לדוגמא: נניח והמטרה שלכם היא להוכיח/למצוא אם ישנה זיקה בין חרם חברתי להשמנה בקרב ילדים. כשהמרצה מבין מהי המוטיבציה שלכם, יש באפשרותו לכוון ולדייק אתכם לא רק בחידוד מטרת העל של המחקר, אלא גם בגיבוש השאלה.
מטרת מחקר בפרק המבוא בעבודה – כמו כן, יהיה עליכם לציין מהי המטרת המחקר שלכם בעבודה שתגישו. ישנם סטודנטים ששואלים, (וגם בצדק): "אם שאלת המחקר מופיעה בשער העבודה, מדוע עליי לציין גם את מטרת מחקר?". שאלת המחקר אכן תופיע בשער העבודה, וגם תודגש בפרק הפתיחה/מבוא. מטרת מחקר היא סוג של הרחבה של השאלה, תוך שעליכם להעמיק במטרותיכם ושאיפותיכם.
אם נמשיך באותה הדוגמא, הרי שיהיה עליכם להדגיש כי המטרה שלכם היא להבין מהן השפעותיו השליליות של חרם חברתי על ילדים, איך מצוקה רגשית עלולה להוביל לאכילה רגשית ואיך התוצאה של אלו היא השמנה/עודף משקל.
"הצעת מחקר בהכרח תיפסל ללא הצגת מטרת המחקר?"
זו שאלה מצוינת והתשובה היא שכן. גם אם יש לכם שאלת מחקר מוגדרת (ואפילו כזו שכבר אושרה ע"י המרצה טרם הגשת הצעת המחקר), עליכם להדגיש את מטרת המחקר ואת המוטיבציות שלכם. המבנה האידיאלי שכדאי להיצמד אליו: הצגת שאלת מחקר + העמקה באמצעות הדגשת מטרת מחקר.